به گزارش راهبرد معاصر ارزش سهام عدالت 500 هزار تومانی به 13 میلیون 800 هزار تومان رسید که ارزش 60 درصد سهام عدالت قابل فروش آن 8 میلیون و 300 هزا رتومان است . همچنین ارزش 30 درصد سهام قابل فروش آن نیز 4 میلیون 100 هزار تومان محاسبه شده است.
همچنین ارزش سهام عدالت یک میلیون تومانی نیز به بیش از 27 میلیون 500 هزار تومان رسیده است که 60 درصد سهام قابل فروش آن بیش از 16 میلیون و 500 هزار تومان است و ارزش 30 درصد آن هم بیش از 8 میلیون تومان محاسبه شده است.
در جریان معاملات این هفته از بازار سهام ارزش سهام عدالت همزمان با رشد شاخص کل حدود یک میلیون تومان رشد داشت و به آستانه ۱۴ میلیونی شدن رسید.
با شروع معاملات این هفته بازار سهام ارزش سهام عدالت 12/8 میلیون تومان بود اما در پایان معاملات ارزش این سبد حدود یک میلیون تومان رشد کرد و به 13/8 میلیون تومان رسید.
رشد ارزش سهام عدالت در روزهای ابتدایی معاملات بازار سهام بیشتر بود و حتی در روز دوشنبه ارزش سهام عدالت به 13 میلیون و 900 هزار تومان رسید اما رشد این سبد در معاملات روز سهشنبه کند شد و در روز چهارشنبه هم روند نزولی پیدا کرد.
زمان دقیق از سرگیری معاملات سهام عدالت زیاد مشخص نیست اما برخی کارشناسان معتقدند که دولت و سازمان بورس مقرراتی برای کنترل عرضه در بازار سهام وضع کردند اما با شروع روند صعودی بازار سهام احتمالا دوباره فروش سهام عدالت در این بازار آغاز میشود.
سهام عدالت در اوج قیمتی خود به 21 میلیون تومان رسید و در کف قیمتی به 10 میلیون و 800 هزار تومان، اما به دلیل بنیادین بودن نمادهای تاثیرگذار بر ارزش سهام عدالت، رشد این سبد به نوعی وابسته به رشد شاخص کل و نمادهای بنیادین مانند گروه فلزات اساسی، پتروشیمی، پالایشی و بانکی گره خورده است که طبق پیشبینیها روند شاخص کل تا پایان سال صعودی خواهد بود و در نتیجه ارزش سهام عدالت نیز رشد خواهد کرد.
از آزادسازی سهام عدالت هشت ماه میگذرد، سهامداران از زمان آغاز فروش در خرداد ماه بلاتکلیف هستند و حدود چهار ماهی میشود که درخواستهای فروش انجام نمیشود. تا دو ماه آینده سقف آزادسازی سهام عدالت به ۹۰ درصد میرسد. آینده سهام عدالت چه میشود؟
بلاتکلیفی سهام عدالت وارد هشتمین ماه شد و سهامداران همچنان منتظر فروش و واریز پول سهامشان هستند.
سهام عدالت از روز ۱۱ اردیبهشت ماه آزاد و از روز ششم خرداد ماه یعنی حدود یک ماه بعد از طریق کارگزاریهای بانکی و غیربانکی قابل فروش شد.
حدود دو ماه و نیم فروش در ساعات عادی بازار سرمایه انجام میشد اما با شروع افت شاخص روش فروش نیز به بلوکی تغییر کرد. در این روش کارگزاریها فقط مجازند که سهام عدالت را به حقوقیها بفروشند.
اما کارگزاریها در این روش موفقیت قابل توجهی نداشتند و درخواستهای فروش روی هم تلنبار شده است، حتی برخی نیز طی یک ماه اخیر درخواست خود را لغو کردهاند.
از ابتدا این سوال وجود داشت که چرا سهام عدالت وارد پرتفوی شخصی افراد نمیشود تا خودشان درباره سهامشان تصمیم بگیرند. مسئولان در این خصوص پاسخ قانعکنندهای ندادهاند و به گفتن نبود زیرساختها بسنده کردهاند.
اما پیگیریهای تجارتنیوز نشان میدهد که انگار مسئولان تصمیم دارند پس از این که ۱۰۰ درصد سهام عدالت آزاد شد آن را وارد پرتفوی شخصی افراد کنند تا خودشان درباره آن تصمیم بگیرند.
با آزادسازی ۳۰ درصد سوم سهام عدالت در دهه فجر امسال، فقط ۱۰ درصد دیگر باقی میماند. باید دید دولت برای آزادسازی ۱۰۰ درصدی این سهام چه تصمیمی میگیرد.
حمید شیخاسدی در نشست خبری اظهار کرد: «سال ۸۵ دولت تصمیم گرفت سهام ۴۹ شرکت بزرگ و سودده خود را به مردم واگذار کند که ۳۶ مورد از این شرکتها در بورس بودند».
وی افزود: «حدود ۵۰ میلیون نفر در کشور سهام عدالت دارند که شامل شش میلیون مددجوی کمیته امداد و بهزیستی، ۱۵ میلیون روستاییان و عشایر، ۱۳ و نیم میلیون کارکنان دولت و بازنشستگان و شش میلیون نفر کارگران فصلی و ... هستند».
شیخاسدی گفت: «در اردیبهشت ماه امسال سهام عدالت آزادسازی شد و تا ۲۹ خردادماه از مردم خواسته شد یکی از دو روش مستقیم و غیرمستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب کنند».
وی با اشاره به اینکه در استان کرمان قریب به دو میلیون و ۹۵۰ هزار نفر سهام عدالت دارند، بیان کرد: «یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر معادل ۷۳ درصد از سهامداران استان روش غیرمستقیم را برای مدیریت سهام عدالت انتخاب کردهاند».
مدیرکل امور اقتصاد و دارایی استان کرمان با اشاره به اینکه در کل کشور نیز ۱۹ میلیون نفر روش مستقیم و مابقی روش غیرمستقیم را انتخاب کردهاند، افزود: «در روش مستقیم، مدیریت سهام بدون واسطه در اختیار خود مردم قرار میگیرد».
وی ادامه داد: «در حال حاضر همهی جمعیت یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر سهامدار استان کرمان که روش غیرمستقیم را انتخاب کردهاند، باید تا پایان آذرماه جاری در سامانهی سجام ثبتنام کرده و احراز هویت شوند که این کار به صورت غیرحضوری انجام میشود».
شیخاسدی خاطرنشان کرد: «با احراز هویت و گرفتن کد بورسی، این جمعیت با شرکتها و بازار بورس آشنا میشوند و در تعیین مدیران برای مدیریت بخشی از داراییشان نقشآفرینی میکنند و کسانی که مایل باشند به عضویت هیات مدیرهی شرکتها دربیایند در سامانهی «ستان» ثبتنام و اطلاعات خود را بارگذاری کنند که پس از احراز صلاحیت و احراز شرایط فنی به عنوان کاندیدای نهایی اعلام و در آیندهی نزدیک در این زمینه اطلاعرسانی خواهد شد».
وی بیان کرد: «با توجه به گستردگی استان کرمان شاید بسیاری از مردم هنوز از این مساله اطلاع نداشته باشند در حالی که برای دریافت سود دارایی و سهامشان باید کد بورسی داشته و برای انتخاب هیات مدیرهی قوی و نظارت بر صورتهای مالی داشتن کد بورسی لازم است».
مدیرکل امور اقتصادی و دارائی استان کرمان گفت: در سال های گذشته بسیاری از شرکت های سرمایه گذاری سهام عدالت عملکرد خوبی نداشتند اما در دوره جدید شرکت سهام عدالت استان کرمان عملکرد خوبی داشته و امیدواریم در انتخاب جدید اعضای هیئت مدیره خود مردم مشارکت و با انتخاب افراد اصلح، فنی، کارشناس، تخصصی و باتجربه کار مدیریت مالی، بتوانند با نقش آفرینی در بازار بورس در جهت ایجاد اشتغال، افزایش سود و سودی که بین سهامدارن تقسیم می شود، موثر باشند.
وی با اشاره به اینکه با مدیران دستگاه های اجرائی، روابط عمومی ها، فرمانداران، دهیاران و ائمه جمعه هماهنگی صورت گرفته تا اطلاع رسانی لازم به مردم در زمینه ثبت نام در سامانه سجام صورت بگیرد، افزود: کار به صورت غیرحضوری انجام می شود و در صورت بروز مشکل می توانند با تلفن گویای ۸ و ۸۳۳۳۷-۰۲۱ تماس بگیرند.
شیخ اسدی با اشاره به اینکه تا پایان هفته قبل حدود هفت درصد در استان سهامداران ثبت نام کرده اند، افزود: آمار از سوی سازمان خصوصی سازی به صورت هفتگی اعلام می شود.
وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه توصیه ما این است کسی سهام عدالت را نفروشد زیرا سهام رشد خواهد داشت، تصریح کرد: ارزش هر سهم سهام عدالت بیش از ۱۰ میلیون تومان است و اکنون حتی در شرایط رکود، تورم و کرونا مطمئن ترین بازار، بازار سرمایه است و مطمئنا سهام جهش خود را خواهد داشت.
مدیرکل امور اقتصادی و دارائی استان کرمان در پایان گفت: ۱.۸ میلیون نفر در کشور جاماندگان سهام عدالت هستند که بعضا بعد از سال ۸۵ به دنیا آمده اند و در حال حاضر کاری برای آنها نمی توان کرد و هماهنگی هایی بین دولت و مجلس در حال انجام است تا فکری برای این جمعیت بشود.
شیخ اسدی افزود: وضعیت سهام عدالت کسانی که فوت شده اند، از سئوالات مردم است که ورّاث می توانند با گواهی انحصار وراثت و کد ملی متوفی و مدارک شناسائی لازم، به دفاتر پیشخوان مراجعه کنند.